top of page
Zoeken

6 tips die helpen een sterke focus te pakken en behouden

Bijgewerkt op: 17 aug. 2020Doelen stellen, de juiste dingen doen, neen zeggen tegen dingen die je niet naar je doel brengen en onderweg niet te hard afgeleid worden. Het klinkt eenvoudig, dat is het helaas niet. Ik ben gezegend met een sterke focus en toch heb ik die zelf gecreëerd. Zal ik jou helpen hetzelfde te doen?


“Succes is geen sprint, wel een marathon. Blijf rustig, pak die focus en je haalt gegarandeerd die eindmeet."

Focus pakken en behouden is niet iets wat je zomaar doet, wel geef ik je zes tips die je alvast op weg kunnen helpen.


Visualiseer jouw doelen


Iedereen heeft doelen, zowel professioneel als privé. Die van de ene persoon zijn misschien iets ambitieuzer dan die van de ander, maar allemaal willen we onze doelen bereiken. Wat zijn die doelen? Maak deze concreet en visualiseer ze in een vision board.


Op papier of digitaal, wat voor jou werkt. Zorg ervoor dat die doelen regelmatig jouw aandacht trekken want ze geven jou de boost die nodig hebt. Durf ook te dromen, maak het vision board dus niet met echte foto's van jezelf, wel met foto's uit magazines of van Pinterest. Zorg er wel voor dat de doelen enigszins realistisch zijn. Maak waar mogelijk ook onderscheid in levensgebieden als familie en relaties, carrière, gezondheid, vrije tijd, etc.


Kies max. 4 doelen en per doel 1 actie


Kies max. vier doelen uit die prioriteit krijgen en bepaal welke actie je binnen elk doel dagelijks of wekelijks wil ondernemen. Blijf loyaal aan deze keuze en zet door. Blijf dit min. een jaar lang doen en stel je voor wat voor grootse dingen je dan allemaal kunt bereiken.


Zorg voor structuur


Van zodra je met meerdere dingen tegelijk bezig bent, krijg je al snel het gevoel dat jouw leven ergens ook een puinhoop is. Papiertjes hier, notities daar, spreadsheets ginder, nog een agenda voor jouw afspraken, etc. Probeer dit te vermijden door 1x per week een uurtje 'structuur' in te plannen. Sorteer en organiseer alles zodat je weer helemaal mee bent. Hierdoor kan je op vrije momenten alles beter loslaten en nadien weer vanuit een helder standpunt bekijken.  


Gebruik hulpmiddelen om je brein te laten focussen


Get your shit done. Je kan dromen en plannen, maar bepaalde dingen moeten ook echt heel concreet op punt komen te staan. Efficiënt werken is hierin doorslaggevend. Zorg ervoor dat je tijdens jouw werkuren geen toegang hebt tot afleidingen (bv. sociale media), zorg voor een gezonde levensstijl en voldoende slaap, neem genoeg vrije tijd om scherp te blijven tijdens de momenten waarop je werkt en tijd te kunnen vrijmaken om te werken aan jouw andere doelen.


Plan evaluatiemomenten in 


Evalueer af en toe waar je staat en of dit overeenkomt met jouw verwachtingen qua timing die je verbonden hebt aan het realiseren van jouw doelen. Moet je een tandje bijzetten? Bepaalde zaken anders aanpakken? Heb je misschien nood aan ondersteuning in time management, efficiënt werken, etc. Pak aan wat je aan moet pakken om stappen te blijven zetten.


Doe niet wat dringend is, maar wat belangrijk is


Deze laatste is voor mij een werkpuntje. Ik heb heel fel de neiging te doen wat dringend is want ja zo gaat dat met deadlines. Soms betrap ik me erop dat het op dat moment beter is te doen wat belangrijk is. Ik werk veel voor klanten en te weinig aan mijn eigen zaak. Ik werk een heel weekend door zodat ik altijd op hetzelfde tempo kan werken en pieken kan vermijden. Terwijl ik veel meer moet investeren in vrije tijd en andere doelen. Laat het besef de eerste stap zijn, ik ben er zeker van dat dit voor jou ook werkt.


Heb je iets aan deze tips en denk je dat anderen er ook iets aan kunnen hebben? Deel dan gerust deze blogpost. Heb jij een vraag voor mij? Ik help je graag verder.

bottom of page